Bizonyára veled is előfordult már, hogy a gép (tár)helyhiányra panaszkodik. Ez kritikus probléma, mert az Archicad és egyéb szoftverek aktivan használják a háttértárat a memória mellett. Ha nincsen elegendő (kb 20%) szabad hely, instabillá válik ezek működése. Építészek esetében általában elmondhaó, hogy a csapatmunka fájlok foglalják el a legtöbb helyet a gépükön, így első körben érdemes megnézned a Helyi adatkezelőt, mi mindent rejt. Nagyon sokan nem használják ezt a funkciót, mert félnek a mágikus Törlés gomb következményeitől. Így fontos, hogy mindenki megismerje hogyan is kell használni ezt az eszközt és mi rejlik a Törlés gomb mögött.

 

Milyen tünetei lehetnek, ha elfogyott a szabad hely?

  • Nem indulnak el programok, vagy betöltés közben bezárulnak.
  • Munka közben váratlanul bezáródnak az alkalmazások.
  • Lefagynak programok, vagy akár a gép is működésképtelenné válhat.
  • A szokásosnál lassabban dolgozik a géped.
  • Akadozik az egész rendszer.
  • Egyéb abnormális jelengések.

 

Az adatok kezeléséhez először is tisztázzuk a memória és a háttértár fogalmát közérthetően, mert ezt rendszeresen összekeverjük.

Memória (RAM)

Ez egy viszonylag kis méretű, átmeneti tároló. Ebbe töltődnek be a programok, amiket elindítasz. Az informatika világában RAM mozaikszóval illetik. Ennek a jellemző méretei 8 GB többszöröse, 8-16-32-64-128 GB.

Háttértároló (winchester / merevlemez, SSD)

Ezen az eszközön tárolod az adataidat, erre települnek fel a szoftverek, innen töltődnek be a memóriába. A fájlkezelőben sokszor Helyi lemez névvel jelöli a Windows. A gépeden található meghajtók a háttértárak.

Ha a Windows Feladatkezelőjét nézed, hasonlóan láthatod őket. Színekkel is megkülönbözteti a különféle típusú eszközöket. Nálam több háttértároló eszköz van a gépben (winchesterek és SSD-k vegyesen), ezért kicsit más, mint nálad.

 

Csapatmunka működési elve

Fontos még röviden tisztáznunk a csapatmunka működési elvét, hogy bátran használd a Helyi adatkezelőt.

A csapatmunka tervek a csapatmunka szerveren vannak tárolva. Csak itt. Amikor csatlakozol egy tervhez letöltesz egy másolatot belőle a gépedre. Ez egy második példány, amivel dolgozni fogsz. Ezzel a példánnyal bármi történhet, amíg nem küldöd be a változásokat (Küldés-fogadás), a szerveren lévő „éles” tartalom nem változik, nem okozol gondot. Ezekből kifolyólag a te gépeden lévő verziót bátran törölheted, ha szükségtelen már. Nyugi, a csapatmunka szerverről sokkal körülményesebb egy fájlt letörölni, mint egy időnként megjelenő ablakban a Törlés gombra kattintani. Így egy-egy tervtörlést a helyi adatkezelővel bátran megcsinálhatsz, nem okozol gondot.

Mivel minden fájlból megőriz egy-egy példányt az Archicad, előbb-utóbb el fog fogyni  a szabad hely a gépeden (háttértárolón, C: meghajtón), ami instabil működést eredményez. Ezt elkerülvén építették be az Archicad-be a Helyi adatkezelőt, ami időnként az Archicad indításkor jelzi számodra mik azok a tervfájlok, amiket régen használtál már és csak a helyet foglalják a gépeden. Arra bíztat, hogy töröld őket.

Helyi adatkezelő

És elérkeztünk a cikk fő témájához, a Helyi adatkezelőhöz. Az alábbi képen láthatod, hogy olyan tervmásolatok is találhatók az adott gépen, amiket több, mint 1300 napja nem nyitott meg a felhasználó. Nagy valószínűséggel már a projekt sem érhető el a csapatmunka szerveren, így biztosan csak a helyet foglalják – feleslegesen.

Lássuk, hogyan épül fel és hogyan működik az ablak. Minél több tervet nyitottál meg, annál hosszabb a lista és némelyest különbözik az alábbi képen láthatótól. De az alapfelépítés megegyezik.

Archicad 25 helyi adatkezelő

A felső részén azok a csapatmunka tervek vannak listázva, melyek megnyitásra kerültek a gépeden. Az újabb AC verziók már egyben kezelik az összes gépedre telpített Archicad helyi adatait, így egy ablakban láthatod akár az összes verzió által letöltött tervek helyi másolatait. Így elegendő csak egyszer megcsinálni a „takarítást”, nem kell mindegyik verziót külön megnyitnod. A jobb oldalon láthatod, hogy mikor használtad utoljára az adott tervet. Láthatod, hogy a kijelölt tervet 17 napja nem nyitottam meg. Nálam ez már azt jelenti, hogy törölhető. 🙂

A tervek alatt láthatod a csapatmunka tervekhez kapcsolódó könyvtárakat. Ezek is csak másolatok, így törölhetők.

 

Jelen illusztrációban kb középen található a mágikus törlés gomb. Ezzel tudod törölni a gépedről a csapatmunka fájlok helyi másolatait. Bátran kattinthatsz. Legrosszabb esetben a következő megnyitáskor újra letölt egy másolatot a szerverről a hiányzó fájlból.

 

Az ablak alsó részén, a Tulajdonságok szekcióban láthatsz pár egyéb információt a tervről, például melyik Archicad verzió, vagy éppen a fájl méretét a legalsó sorban.

 

Ha kiválasztottad a törlendő helyi másolatokat, kattints a „Kijelölt terv törlése a Helyi adatokból” gombra, majd bezárhatd az ablakot.

 

Jó, ha tudod!

Ha te nyitod meg a Helyi adatkezelő ablakát a Csapatmunka \ Projekt \ Helyi adatkezelő menün keresztül , nem pedig a szoftver ajánlja fel a törlés lehetőségét, akkor sajnos egyesével kell a fájlok törlését megcsinálni. Ez az ábrán látható tervszámnál nem tart sokáig, de 10-20 tervnél már sokáig is tarthat. Érdemes tehát ütemezni a helyi adatok törlését, melyet a Beállítások gomb megnyomása után tudsz megtenni.

 

TIPP:

Ha tudod, hogy egy tervet már nem fogsz megnyitni, akkor lépj ki belőle. Ekkor a kilépés folyamata során a tervhez tartozó helyi adatokat is törli az Archicad.

A kilépés nem egyezik meg a program bezárásával. Kilépni egy csapatmunka tervből a „Csapatmunka \ Projekt \ Kilépés a csapatmunka tervből” menün keresztül tudsz.

 

Helyi adatkezelő emlékeztető ütemezése

Alapértelmezett beállítások mellett 30 naponta jelenik meg az értesítés a törlésről és a 30 napnál régebbi fájlokat ajánlja fel csoportos, tehát egy gombnyomásos törlésre. A pirossal jelölt részeken tudod beállítani, hogy hány naponta jelenjen meg az értesítés és hány napnál régebbi fájlokat töröljön neked. Én szeretem, ha hetente (tehát 7 naponta) átnézi a gépen tárolt helyi másolatokat és a 13 napnál régebbieket felajánlja törlésre. De nálam elég sok különböző terv fordul meg a gépen 🙂

 

 

Pro felhasználóknak:

A kékkel megjelölt szöveg a helyi adatok pontos helyét mutatja a számítógépeden. Két dologra is jó ez:

  1. Ha nem akarsz bíbelődni a helyi adatkezelővel, akkor megnyitva ezt a mappát kézzel igen gyorsan meg tudsz szabadulni minden helyi másolattól. Nem gond, hogy mindent törölsz, a következő terv megnyitásakor minden szükséges fájlból másol magának egyet ugyanide az Archicad.
  2. Át tudod helyezni ezt a mappát máshová a gépeden. Ez több okból is lehet jó: Például egy külső könyvtárból könnyebben eléred, vagy éppen van egy gyorsabb / nagyobb háttértár a gépeden, ami gyorsítótárként jobban funkcionál, mint az alapértelmezett meghajtód.

 

Összefoglalva:

Mindig figyelj oda, hogy legalább 20% szabad hely álljon rendelkezésre a C: meghajtódon (általában ide van telepítve az Archicad és a gyorsítótárja is itt található). Ez nem csak az Archicad-nek, de általában az egész gép stabilitásának jót fog tenni.

Használd tudatosan és időzítve a Helyi adatkezelőt! Segít kordában tatani a projektek által elfoglalt  helyet anélkül, hogy neked oda kellene rá figyelned.

És ne feledd, bátran töröld a csapatmunka terveket a gépedről! (csak a .pln fájlokat ne! 🙂 )

 

 

Az apróbetűs rész:

Ha bizonytalan vagy a dolgodban, a törlés előtt egyeztessünk személyesen! Ha a cikk alapján esetleg nem megfelelően jársz el és emiatt adatveszteség ér téged, vagy az irodádat, nem tudom vállalni a felelősséget.

Hasznos volt számodra a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Rectangle 5314

Nochta Tamás vagyok

Építész irodákat teszek hatékonyabbá

“Én is építész vagyok, csak egy kicsit kockább 🙂 “

2015 óta folyamatosan kutatom a tervezőszoftverekben rejlő lehetőségeket, építészként pedig pontosan tudom mik azok a minden nap előforduló, időpocsékoló feladatok. Jó informatikushoz híven viszont minden ismétlődő, monton feladatot próbálok automatizálni, hogy több tér maradjon a kreativitásnak.

Folyamatosan részt veszek élő projektekben, 7-8 irodával állok napi kapcsolatban és eddig több, mint 20 irodával dolgoztam együtt fejlesztőként, trénerként, BIM menedzserként vagy projektvezetőként.

Új pc konfiguráció:

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy nem maradj le az új cikkekről!

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK
Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Sokan nem tudják, de a Windows rendszerek beépítve tartalmaznak egy egész jó ingyenes távoli asztalos kapcsolódási lehetőséget. Az alapbeállításaival nem...

by Nochta Tamás10 Min read
Tovább olvasom
Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Az elmúlt pár hónapban több különböző erősségű konfigurációval is dolgoztam Archicad-ben. Nagyon tanulságos időszak volt, melyből néhány fontosabb gondolatot mindenképpen...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom
Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Nézzünk át néhány dolgot, amik egy alapvetően tiszta tervben is komoly lassulást okozhatnak a szoftverben: TAB-ok / Fülek Az újabb...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom