nochta-tamas-epiteszinformatika-portre

Kicsi korom óta két dolog foglalkoztat igazán: az építés és a technikai újdonságok. Logikusan és rendszerekben gondolkozom. Proaktívan és precízen dolgozom, néha talán túlságosan is. Kislétszámú építészirodák hatékonyságának növelésével foglalkozom és BIM projektmenedzsmenttel. Olyan innovatív megoldásokat építünk be a napi rutinba, amelyekkel növelhetik versenyképességüket, munkafolyamataik egyszerűsíthetők és termelési kapacitásuk növekedik. Adatvezérelt döntéseket hozunk, melyekkel az egyéni és vállalkozás fejlesztés könnyebben tervezhető és ellenőrizhető.

A számítógépekkel általános iskolában ismerkedtem meg. Nem telt el sok idő, mire az első gépem darabjaira szedtem, átkonfiguráltam és hálózatba kötöttem egy cimborámmal.
Gimnáziumban informatikai szakon megismerkedtem a hálózati rendszerekkel, adatbázisokkal, programozással, megcsináltam az ECDL vizsgát. Az egyik osztálytársammal megtanultunk “igazi” számítógépeket építeni. Szabadidőnkben CAD szoftverekkel ismerkedtünk: tervrajzok alapján 3D autó modelleket akartunk készíteni, több-kevesebb sikerrel. A gimi alatt “Excel mágusként” is dolgoztam.

Az éles váltás aztán az egyetemen jött: Ekkor került igazán előtérbe a másik érdeklődési köröm, az építés. Így indultam el az építészmérnöki szakma felé. Mivel folyamatosan körülvesznek a kütyük és műszaki, barkácsoló beállítottságú vagyok, hamar elkezdtem kutatni hogyan lehet segítségemre a számítógép ezen a területen is. Próbáltam beilleszkedni informatikusként a sok művész közé. El kellett telnie egy kis időnek, mire megtaláltuk a közös hangot és kiderítettem, miben tudok a segítségükre lenni:

Az építőipari információtechnológiai fejlődés előrehaladtával, ebben az irányban létrehozott szabványok miatt néhány éven belül megkerülhetetlen lesz a BIM (Building Information Management). A nagyobb irodák, saját BIM Managerrel, lépést fognak tartani a változó megrendelői igényekkel, szabványokkal, követelményekkel. A kis irodák viszont külső BIM Manager segítségével tudnák megőrizni versenyképességüket, kivenni a részüket a BIM-hez kötött nagyobb (és) állami projektekből.

Ügyfeleim közé tartoznak fejlődni vágyó kislétszámú építész és belsőépítész irodák, akik Archicad-del (is) dolgoznak és szeretnének a BIM alapú mérnöki munka útjára lépni. Akiknek fontos a költséghatékonyság és a hatékony munka egyben. Akik hisznek a rájuk szabott munkamódszerekben és egy jól szervezett csapat sikerességében.

A tapasztalatok alapján egy ilyen modern 10 fős iroda akár 15-20 fő hagyományos munkáját is el tudja végezni, tehát a termelékenység növekedése már önmagában egy megtérülő befektetés.

 

Hasznos volt számodra a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Rectangle 5314

Nochta Tamás vagyok

Építész irodákat teszek hatékonyabbá

“Én is építész vagyok, csak egy kicsit kockább 🙂 “

2015 óta folyamatosan kutatom a tervezőszoftverekben rejlő lehetőségeket, építészként pedig pontosan tudom mik azok a minden nap előforduló, időpocsékoló feladatok. Jó informatikushoz híven viszont minden ismétlődő, monton feladatot próbálok automatizálni, hogy több tér maradjon a kreativitásnak.

Folyamatosan részt veszek élő projektekben, 7-8 irodával állok napi kapcsolatban és eddig több, mint 20 irodával dolgoztam együtt fejlesztőként, trénerként, BIM menedzserként vagy projektvezetőként.

Új pc konfiguráció:

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy nem maradj le az új cikkekről!

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK
Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Sokan nem tudják, de a Windows rendszerek beépítve tartalmaznak egy egész jó ingyenes távoli asztalos kapcsolódási lehetőséget. Az alapbeállításaival nem...

by Nochta Tamás10 Min read
Tovább olvasom
Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Az elmúlt pár hónapban több különböző erősségű konfigurációval is dolgoztam Archicad-ben. Nagyon tanulságos időszak volt, melyből néhány fontosabb gondolatot mindenképpen...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom
Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Nézzünk át néhány dolgot, amik egy alapvetően tiszta tervben is komoly lassulást okozhatnak a szoftverben: TAB-ok / Fülek Az újabb...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom