ac_optimalis_pc

Az elmúlt pár hónapban több különböző erősségű konfigurációval is dolgoztam Archicad-ben. Nagyon tanulságos időszak volt, melyből néhány fontosabb gondolatot mindenképpen szeretnék veled megosztani. A következő géped vásárlásakor érdemes szem előtt tartani ezeket is.

Kisebb-nagyobb projektek, gyenge és valóságos erőmű gépek. 2-24 magos processzorok, 4-64 GB RAM, SSD, gyengétől a mostani csúcs RTX video kártyákig. Archicad 22-24, PC és Mac. Technikai rovatunk következik 🙂

Lássuk hát, mik derültek ki, felsorolás jelleggel:

Egy közepes méretű projekt még éppen elfut egy 2 magos 2013-mas MacBook Air-en, AC22-ben. Ne várjunk tőle nagy teljesítményt, de megnyílik. Lehet benne navigálni és kisebb feladatokat elvégezni. NVMe csatlakozós SSD elengedhetetlen és nagyon sokat segít elegendő memória hiányában. Csak egy picit lassabb, mint egy 4 magos PC bőséges memóriával. Egy 50 lakás körüli társasházat meg lehet csinálni 2 magos MacBook Pro-n, Archicad 23-ban, még elfogadható sebességgel. AC24-nek elvileg el sem kellene indulnia az Air-en, de egy kis projektet simán meg lehet csinálni rajta.

Egy nagy, jól optimalizált projektben is elfogadhatóan lehetett modellezni az egyik leggyengébb versenyzővel is – miután megnyílt a terv. (4 magos AMD 3,7 GHz, 16 GB memória, 1 GB video, „lomhább” SSD, 10 éves gép 🙂 ) Természetesen a teljes modell frissítését nem érdemes erre a gépre bízni, mert nagyon lassan végez vele, megnyitni is fél óra egy nagyobb fájlt.

A legerősebb gépen sem volt jobb dolgozni, mint a közepeseken. Egyszerűen azért, mert a szoftver (Archicad) még nem tart ott, hogy megdolgoztasson 24 fizikai magot. Ha renderelésre került a sor, akkor jött jól igazán a sok extra feldolgozó egység.

Az alábbi képen egy modult ment éppen az Archicad 24 egy régebbi gépen. A negyedik mag dolgozik inkább, a többivel jutott erőforrás elolvasni a híreket / megnézni egy sorozatrészt. Néha volt olyan, amikor mind a 4 mag egyformán 90% felett dolgozott, de nem tartott sokáig. Ez egy régebbi gép.

4 magos processzor kihasználtsága modul mentése közben. A negyedik mag átlagosan 70%-on dolgozik, a többi három átlagosan 10-20% között.

 

A program akkor is használja az SSD meghajtót (írja és olvassa), ha bőségesen rendelkezésre áll még memória. (Vajon miért? A memória elvileg gyorsabb.) Tehát ebből az alkatrészből nem érdemes a legolcsóbbat rendelni, mert az akár 50%-kal lassabb és kevesebb használatra tervezték, tehát gyorsan tönkre fog menni.

Sokszor tűnt úgy, hogy „lefagyott” a szoftver. Ilyenkor érdemes lehet lefőzni egy (két) kávét a reset helyett, mert nagy bizonyossággal, be fogja fejezni a kért műveletet. Alapvetően stabilan működik az Archicad, csak néha kicsit jobban elmerül a munkában és „elfelejt” nekünk reagálni.

4/8 fizikai magos processzor pont olyan jól teljesített, mint a 4/8 fizikai + 4/8 „virtuális” processzormag (úgy nevezett hyper threading technológia). A fizikai processzormagok száma fontos igazán a munkavégzés során.

A csúcs videokártyával nem volt jobb az Archiad „élmény”, mint a közepesekkel. Tehát ha csak Archicad-ezel, erre felesleges százezreket költeni. VGA render esetében viszont már annál inkább fontossá válik!

Konklúziók:

Minél nagyobb projektben dolgozol, annál inkább felértékelődik az alapszabályok betartása és a legelső Archicad-es rajz megkezdése előtt a BIM Managerrel közösen átgondolt projekt felépítés. A rosszul összerakott tervfájlok a legjobb gépeken is igen lassan működnek. Nincs is rosszabb annál, amikor a munkanapod nagy részét várakozással kell töltsd, nem?

Ha családi házaknál nagyobb projekteken dolgozol, a 4 magos Windows alapú gépeket most már érdemes nyugdíjazni. Csak úgy, mint a 4-5 éves gépeket. A fent említett leggyengébb konfigurációval még családi házakat meg lehet csinálni, de ott is jelentkeznek érthetetlen lassúságok. Eljárt felettük az idő, a szoftverek gépigénye és a mi elvárásaink is növekedtek. 6 mag alatt ne vegyél munkagépet!

Lássuk az örök kérdéseket is:

Intel vagy AMD processzor? Alapvetően szinte mindenki azonnal rávágja, hogy Intel. De ennek a témakörnek jól utána kell járni. Nagyon jó ár/érték arányú processzorok kerülnek ki az AMD műhelyeiből is. Némelyik szériával ugyan gyengébben teljesít az Archicad. De több szériájával hasonlóan jól működik, mint az Intel konfigurációk. Az AMD-k ugyan több fejtörést okoztak az elmúlt években, de egy kis kutatómunkával hatékony gépet tudunk összerakni Archicad-hez is, egy picit olcsóbban. (Az egyik tesztalany is egy AMD konfiguráció és semmivel sem rosszabb, mint a hasonló teljesítményű, fiatalabb Intel társai.)

nVidia vagy AMD (ATi) videokártya? Tapasztalatok alapján nagyjából mindegy volt. Mindkét gyártó termékeivel voltak banális hibák az évek során, de főleg az illesztő programok miatt és a Windows 10 miatt. Persze az egyikkel én is jobban szimpatizálok. 🙂

Melyik volt az a konfiguráció, amivel már a nagyobb projektek is szépen futottak Archicad-ben?

8 db fizikai magos processzor, minél magasabb órajellel, gyors NVMe SSD, projektmérettől függően méretezett memória és kiválasztott video kártya.

Ti milyen konfiguráción dolgoztok? Milyen tapasztalatotok van vele? Oszd meg velünk kommentben!

12 processzor magos gép sajnos még nem járt nálam. Ha neked rendelkezésre áll egy ilyen konfiguráció, kérlek keress meg! Köszönöm.

Hasznos volt számodra a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Rectangle 5314

Nochta Tamás vagyok

Építész irodákat teszek hatékonyabbá

“Én is építész vagyok, csak egy kicsit kockább 🙂 “

2015 óta folyamatosan kutatom a tervezőszoftverekben rejlő lehetőségeket, építészként pedig pontosan tudom mik azok a minden nap előforduló, időpocsékoló feladatok. Jó informatikushoz híven viszont minden ismétlődő, monton feladatot próbálok automatizálni, hogy több tér maradjon a kreativitásnak.

Folyamatosan részt veszek élő projektekben, 7-8 irodával állok napi kapcsolatban és eddig több, mint 20 irodával dolgoztam együtt fejlesztőként, trénerként, BIM menedzserként vagy projektvezetőként.

Új pc konfiguráció:

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy nem maradj le az új cikkekről!

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK
Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Sokan nem tudják, de a Windows rendszerek beépítve tartalmaznak egy egész jó ingyenes távoli asztalos kapcsolódási lehetőséget. Az alapbeállításaival nem...

by Nochta Tamás10 Min read
Tovább olvasom
Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Az elmúlt pár hónapban több különböző erősségű konfigurációval is dolgoztam Archicad-ben. Nagyon tanulságos időszak volt, melyből néhány fontosabb gondolatot mindenképpen...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom
Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Nézzünk át néhány dolgot, amik egy alapvetően tiszta tervben is komoly lassulást okozhatnak a szoftverben: TAB-ok / Fülek Az újabb...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom