mauréry-krisztián

Mióta az eszemet tudom, mindig is szerettem volna az Informatika világban tevékenykedni. Szerencsére így is lett. 🙂
Proaktivitás, maximális precizitás, illetve a problémák mielőbbi megoldása jellemez talán a legjobban.
Különféle informatikai rendszerek tervezésével és üzemeltetésével foglalkozom, emellett pedig érdekel a rendezvényszervezés világa is.

 

Kiskoromban, amikor megkaptam az első konzolomat (mely egy PlayStation 1 volt), már akkor érdekelt, hogy miképp olvassa be a kis olvasófej a CD lemezt. Bár végül sosem szedtem szét.

Az első számítógép, amit kaptunk szüleinktől immáron 16 éve, a második évben már RAM és videókártya cserén esett át általam. Emlékszem, majdnem 1 órába telt, mire ezt a mai fejjel maximum 7 perces feladatot végrehajtottam. Mindig is foglalkoztatott, hogy miképp épül fel a számítógép, milyen alkatrészekből áll. Kezdetben még nem volt internet hozzáférésem, így csak az alaplaphoz kapott leírásból tájékozódtam. Később pedig már az internetet bújtam és a hardware iránti kíváncsiságom az operációs rendszerek felé vitt el. Órákat böngésztem, hogy milyen módon lehet a Windows XP operációs rendszerét gyorsítani, vagy épp bizonyos szolgáltatásokat tiltani. Innen utam egyenesen vezetett az informatika orientált szakközépsuli felé.

Mivel ebben az időben aktív „e-sportoló” voltam, így volt lehetőségem kisebb-nagyobb LAN rendezvényekre is eljutnom, mint játékos, de egy-két rendezvényen megfordultam, mint újságíró és fotós is.

Az „e-sportoló” mezt azóta levettem, de mikor időm engedi, a tizenéves barátságokat ápolva leülünk egymással, vagy akár egymás ellen is játszani, kiereszteni a fáradt gőzt egy-egy hosszú hét után.

Miután elvégeztem a szaksulit az élet elsodort egy teljesen más jellegű munka felé, de az a röpke 47 óra, amit ott töltöttem, nagyon sok olyan dologra világított rá bennem, ami azóta is meghatározó a munkám során.

Helpdeskesként kerültem a jelenlegi munkahelyemre ahol idén lesz 10 éve, hogy dolgozom. Rövid idő alatt sikerült átlátnom az egész rendszerünk működését és oldottam meg olyan szintű feladatokat melyek messze túlmutattak az akkori jogosultságaimon. Így lehetőséget kaptam arra, hogy Rendszergazdaként végezzem tovább a munkámat. Első projektem – amire mind a mai napig büszke vagyok – 2200 számítógép bevonása egy közös nyilvántartórendszer alá, ami amellett, hogy az operációs rendszerek frissítésért felel, teljeskörűen védi azokat, távoli elérést biztosít a helpdesk-es kollégáknak, nem mellesleg software és hardware leltárt is vezet. Innen nőttem ki magam arra a szintre, hogy általános iskolák, kisebb-nagyobb cégek informatikai rendszereinek üzemeltetését és tervezését bízzák rám partnereim.

Hasznos volt számodra a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Rectangle 5314

Nochta Tamás vagyok

Építész irodákat teszek hatékonyabbá

“Én is építész vagyok, csak egy kicsit kockább 🙂 “

2015 óta folyamatosan kutatom a tervezőszoftverekben rejlő lehetőségeket, építészként pedig pontosan tudom mik azok a minden nap előforduló, időpocsékoló feladatok. Jó informatikushoz híven viszont minden ismétlődő, monton feladatot próbálok automatizálni, hogy több tér maradjon a kreativitásnak.

Folyamatosan részt veszek élő projektekben, 7-8 irodával állok napi kapcsolatban és eddig több, mint 20 irodával dolgoztam együtt fejlesztőként, trénerként, BIM menedzserként vagy projektvezetőként.

Új pc konfiguráció:

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy nem maradj le az új cikkekről!

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK
Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Sokan nem tudják, de a Windows rendszerek beépítve tartalmaznak egy egész jó ingyenes távoli asztalos kapcsolódási lehetőséget. Az alapbeállításaival nem...

by Nochta Tamás10 Min read
Tovább olvasom
Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Az elmúlt pár hónapban több különböző erősségű konfigurációval is dolgoztam Archicad-ben. Nagyon tanulságos időszak volt, melyből néhány fontosabb gondolatot mindenképpen...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom
Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Nézzünk át néhány dolgot, amik egy alapvetően tiszta tervben is komoly lassulást okozhatnak a szoftverben: TAB-ok / Fülek Az újabb...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom