Nem győzöm hangsúlyozni az ékezetek mellőzését az informatikában. Teljesen összekavarodnak ezek a speciális karakterek a különféle számítógépes rendszerek között. Így nehézkes az ilyen fájlok oda-vissza küldése a kütyük között. Szerencsére van egy szuper gyors megoldás ezek kigyomlálására, így nem nekünk kell egyesével bajlódni az átnevezéssel.

Szerencsére egyre több (állami) megrendelő megköveteli az ékezetek és speciális karakterek nélküli fájlneveket, így lassan nem tudjuk megkerülni ezt a dolgot. Sokszor úgy hallani erről a dologról, hogy EKR kompatibilis fájlnevek létrehozása.

Nézzük hát, hogyan kell tömegesen átalakítani a fájlneveket EKR kompatibilissé. Az alábbi folyamatot fogjuk végigcsinálni:

  1. Total Commander segítségével megkeressük az összes ékezetes fájlnevet
  2. Listába gyűjtve ezeket csoportos átnevezést fogunk végrehajtani
  3. Készen is vagyunk

Total Commander telepítése

Windows rendszereken ezzel a szoftverrel todod a legkönyebben megoldani a tömeges fájlátnevezést. A szoftvert erről a honlapról lehet letölteni. Ingyenesen is működik az a funkció, amire most szükséged lesz. A telepítés során semmi extra dolgot nem fog kérdezni, szinte csak a következő gombot kell nyomogatnod majd.

Keressük meg a(z ékezetes) fájlokat

Indítsd el a Total Commander-t. Valamelyik navigátor ablakrészen keresd elő azt a mappát, melyben át kell nevezni a fájlokat. Először egy olyan mappát válassz, ahol nem okoz gondot, ha valamit félrekattintasz. Például csinálj egy másolatot a mappáról és a másolaton gyakorold be a folyamatot.

Ha megtaláltad a mappát, nyisd meg. A Parancsok \ Keresés menü vagy az ALT+F7 billentyű kombináció segítségével indítsd el a keresőt. Ne adj meg semmilyen keresési feltételt, azt szeretnénk csak elérni, hogy a szoftver listázza ki az összes fájlt a mappából és annak almappáiból is.

Ha lefutott a keresés, az ablak jobb alsó sarkában kattints az „Ablakba” gombra. Ekkor a megtalált fájlok és mappák bekerülnek az egyik oldali navigátor ablakba.

fájlok keresése Total Commanderrel
A keresés lezárultával kattints az „Ablakba” gombra.

Csoportos átnevezés

Miután sikerült elkészítened a listát, nincsen más teendőd, mint kicserélni a sok ékezetes (és speciális) karaktert a fájlok és mappák neveiből.

Itt egy pillanatra álljunk meg:

A Total Commander a mappában lévő almappákat nem tudja átnevezni. Így a mappában lévő mappákat sajnos külön körökben kell átnevezned. (A 9.51-es TC verziót használom a cikk írása közben)

Ezért most a listában csak a fájlokra fogok koncentrálni: Ezeket fogjuk most átnevezni.

Görgesd a listát egészen addig, amíg el nem érsz az első fájlhoz. Jelöld ki ezt a fájlt. Görgess a lista végére. Nyomd le a Shift billentyűt, tartsd nyomva és jelöld ki az utolsó fájlt. Ezzel sikeresen kijelölted az összes átnevezendő fájlt a mappákban.

Ekkor kell elindítani a Csoportos átnevezés funkciót, melyet a CTRL+M gyorsbillentyűvel, vagy a Fájl \ Csoportos átnevezés… menüpontban érsz el.

A megjelenő ablakban nincsen más teendőd, mint megadni, hogy mely ékezetes és speciális betűket szeretnéd kicserélni és mire.

Előre összegyűjtöttem neked a leggyakrabban használt speciális karaktereket, melyeket ki kell cserélni. Szóval csak ki kell másolnod és beillesztened a Total Commander megfelelő részére, melyet a képen pirossal bekarikáztam:

Csoportos átnevezés Total Commanderrel
Csoportos átnevezés Total Commander-ben

A Keresendő mezőbe azokat a karaktereket kell listáznod egy függőleges vonal szeparátorok közé, melyeket ki szeretnél cserélni. Jelen esetben ezeket keressük (köztük a szeparátor jelekkel):

ő|ö|ó|ú|ű|ü|í|á|é| |,|(|)|.

Tehát az ékezetes magánhangzókat, a szőközt, vesszőt, pontot, zárójeleket.

A Cserél mezőbe azokat a karaktereket kell listáznod függőleges vonal elválasztók közé, melyekre cserélni szeretnéd a fenti lista betűit. Nagyon fontos, hogy olyan sorrendben add meg a karaktereket, amilyen sorrendben az előző listában megadtad őket. Most ezekre a betűkre fogunk cserélni:

o|o|o|u|u|u|i|a|e|_|||||

Tehát az Ő-ből, az Ö-ből és az Ó-ból O lesz, az Ú, Ű, Ú betűkből U stb. A lista végén egymás után sorakoznak a szeparáló jelek, nincsen köztük csere karakter. Ez azt jelenti, hogy a szőközök, vesszők, pontok és zárójelek ki lesznek véve a fájlnevekből. Ezeket nem helyettesítjük semmivel sem.

Az ablak alsó kétharmadában láthatod, hogy mi az eredeti fájlnév és mi lesz belőle az átnevezés után. Mindig ellenőrizd le a végeredményt, mielőtt futtatod a csoportos átnevezést.

Mindig ellenőrizd a végeredményt, mielőtt átnevezel minden fájlt!
Mindig ellenőrizd a végeredményt, mielőtt átnevezel minden fájlt!

Itt még van néhány menüpont, amiket kedved szerint be tudsz állítani, ha akarsz (kis- és nagybetűk, számláló hozzáadása, stb), de alapvetően már csak rá kell kattintanod az Indítás! gombra. Általában szuper gyorsan megtörténik az átnevezés és nem szokott hibázni a szoftver.

Ha mégis van olyan fájl, amit nem tudott átnevezni, erről küld egy értesítést. Tehát nem kell ellenőrizned a szoftver munkáját, ezt megteszi helyetted.

Ha minden fájlt sikeresen átnevezett, akkor az elemlista eltűnik az ablakból.

De még mielőtt a bezárás gombra kattintanál

Mentsd el az ékezetek cseréjét későbbre!

Szerencsére van olyan opció a szoftverben, hogy el tudd menteni a különböző átnevezési szabályaidat. Ehhez nem kell mást tenned, mint a képen látható részen kattintani a legördülő menüre és kiválasztani a Beállítások mentése opciót. A megjelenő párbeszédablakban add meg a nevét a szabálynak, ami alapján később is tudni fogod hogyan nevezi át a fájlokat. Én EKR kompatibilis néven mentettem el.

Mentsd el az átnevezési szabályt!
Mentsd el az átnevezési szabályt

Ha sikerült elmentened, most már bezárhatod az ablakot és akár a Total Commander-t is. A fájlokat a megszokott módszerrel tudod használni, megosztani.

Ha tetszett a cikk, oszd meg a munkatársaiddal is!

Hasznos volt számodra a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Rectangle 5314

Nochta Tamás vagyok

Építész irodákat teszek hatékonyabbá

“Én is építész vagyok, csak egy kicsit kockább 🙂 “

2015 óta folyamatosan kutatom a tervezőszoftverekben rejlő lehetőségeket, építészként pedig pontosan tudom mik azok a minden nap előforduló, időpocsékoló feladatok. Jó informatikushoz híven viszont minden ismétlődő, monton feladatot próbálok automatizálni, hogy több tér maradjon a kreativitásnak.

Folyamatosan részt veszek élő projektekben, 7-8 irodával állok napi kapcsolatban és eddig több, mint 20 irodával dolgoztam együtt fejlesztőként, trénerként, BIM menedzserként vagy projektvezetőként.

Új pc konfiguráció:

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy nem maradj le az új cikkekről!

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK
Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Sokan nem tudják, de a Windows rendszerek beépítve tartalmaznak egy egész jó ingyenes távoli asztalos kapcsolódási lehetőséget. Az alapbeállításaival nem...

by Nochta Tamás10 Min read
Tovább olvasom
Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Az elmúlt pár hónapban több különböző erősségű konfigurációval is dolgoztam Archicad-ben. Nagyon tanulságos időszak volt, melyből néhány fontosabb gondolatot mindenképpen...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom
Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Nézzünk át néhány dolgot, amik egy alapvetően tiszta tervben is komoly lassulást okozhatnak a szoftverben: TAB-ok / Fülek Az újabb...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom