helyisegpecset_padloburkolat_ac25

Visszatérő kérdés, hogyan lehet a padlóburkolatok anyagát listázni Archicad-ből. Magától értetődik, hogy ez a tulajdonság a helyiséglisták része, mégsem elég egyszerű kivitelezni AC25-ben sem. Nézzük meg pár lépésben hogyan teheted bele könnyedén a saját listáidba is.

.

Sokféle sablon kering az irodákban. Régről megmaradt listák már tartalmazzák a padlóburkolatot, de ha új listát kell csinálni, körülményes tud lenni a feladat.

Alapvetően többféle barkács megoldás is létezik a probléma megoldására, melyeket inkább nem is részletezek.

A legjobb az, ha a helyiségpecsétek tulajdonságaiból tudjuk ezt kiírni. Ha másért nem is: itt a legegyszerűbb ezt beállítani. Különféle egyéb publikálások alkalmával is érdekes lehet, felesleges más megoldások után kutatni.

.

A bal oldali képen a konszignációs listák helyiségpecsétekre vonatkozó részletét helyeztem el Archicad 25 v4013-ból, mely a poszt írásakor a legfrissebb verzió (nemzetközi és magyar verzióban is). Ha jól végignézed, nem találod meg a padlóburkolatot, ezért kicsit mélyebben kell majd keresnünk az Archicad bugyraiban. De ígérem, nem lesz bonyolult.

A bal oldali lista elég hosszú, ha sikerült végignézned, görgess lejjebb a megoldáshoz. (nem akarom tovább szaporítani a szót, pedig jól nézne ki az oldal, ha tele lenne szöveggel a kép mellett 🙂 )

Padlóburkolat listához adásának lépései:

1. Elrendezések beállításai

A Terv térképen görgess lesz a konszignációkig, majd az elemek menüre jobb klikk és válaszd az Elrendezések beállításai opciót.

.

2. Könyvtári elem paraméterek keresése

A megjelenő ablakban létrehozhatsz egy új listát, de egy meglévőhöz is hozzáadhatod a padlóburkolatot tartalmazó tulajdonság értéket. Ha ezt eldöntötted, az ablak alsó részén találhatod a Mező hozzáadása gombot. Kattints a kis lefelé mutató háromszögre (alias pöcök). A legördülő menüben a második opció: Könyvtári elem paraméterek lehetőséget válaszd.

A képen a Magyar sablon v3.0 listái láthatók, mely egyébként alapból tartalmazza a padlóburkolatot.

A megjelenő ablakban lehetőséged adódik az összes Archicad-ben található elem tuajdonságai közül válogatni. Ez első alkalommal elég bonyolultnak tűnik, de nem kell megijedni, könnyedén lehet a listát szűrni. Hasonló elrendezéssel működik, mint a Könyvtárkezelő: Abban a könyvtárban keress, amiben az elem található. Keresd meg tehát azt a helyiségpecsétet, amit használunk a projektben:

3. Szűrd ki a tervben használt elemeket

A felső legördülő menüben szűrj rá a modellben használt elemekre (így könnyebben megtalálod a használt helyiségpecsét típusát). „Mappa nézetből (csak a használt tárgyak)”

A helyiségpecsét általában az Archicad könyvtárból érkezik, kivéve, ha egyedi elemet hoztatok létre hozzá. Az első esetben az Archicad könyvtárban kell keresned, a második esetben pedig a Beágyazott könyvtárban vagy pedig egy külső elemkönyvtárban, ahová kimentettétek a pecsétet.

4. Keresd meg a Helyiségpecsét tulajdonságaiból a padlóburkolat értéket.

A felső ablakrészen válaszd ki a modellben használt helyiségpecsétet (általában egyféle pecsétet használtok egy tervben, így nem kell válogatnod), majd a bal alsó ablakban a Név oszlopban a „Burkolat típusa” sort. Kattints a „Hozzáadás” és az OK gombra.

Két illusztrációt helyezek el:

Az egyiket egy régebbi 21-es Archicad-ben készült projektből, mely egy pln fájl vagy akár egy csapatmunka projekt is lehetne. A másikat pedig a Magyar sablon v3.0 mintaépületes verziójából, mely egy pla fájl, így máshol találod az Archicad könyvtárat.

Archicad 21-ben készült projekt padlóburkolat értéke.

Archicad 25-ben készült, pla fájlban található projekt padlóburkolat értéke.

Fontos tudnod, hogy többféle Helyiségpecsét található az Archicad-ben. A két ábrán két különböző AC verzió, két különböző pecsét verzióit használták: Helyiségpecsét 3 és Helyiségpecsét 02, melyeket az ablak felső részében látsz. Általában nem kell tudnod melyiket használtátok, a hármas lépésben elvégzett szűréssel kiesik mind, ami nem releváns.

5. Mentsd el a listát

Ha sikerült megtalálnod a padlóburkolatot, akkor már csak a szokott módon a helyére kell húznod a listában és elmentened a munkádat: Kattints az „Elrendezések beállításai” ablakban az OK gombra, majd mentsd el a nézetet, hogy elhelyezhesd a tervlapon, publikálási készletekben.

Remélem sikerült érthetően bemutatnom, hogyan tudod te is elhelyezni a listáidban a padlóburkolatot. Ha mégis segítségre lenne szükséged, keress bátran!

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! Köszi!

Hasznos volt számodra a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!

Rectangle 5314

Nochta Tamás vagyok

Építész irodákat teszek hatékonyabbá

“Én is építész vagyok, csak egy kicsit kockább 🙂 “

2015 óta folyamatosan kutatom a tervezőszoftverekben rejlő lehetőségeket, építészként pedig pontosan tudom mik azok a minden nap előforduló, időpocsékoló feladatok. Jó informatikushoz híven viszont minden ismétlődő, monton feladatot próbálok automatizálni, hogy több tér maradjon a kreativitásnak.

Folyamatosan részt veszek élő projektekben, 7-8 irodával állok napi kapcsolatban és eddig több, mint 20 irodával dolgoztam együtt fejlesztőként, trénerként, BIM menedzserként vagy projektvezetőként.

Új pc konfiguráció:

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy nem maradj le az új cikkekről!

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK
Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Sokan nem tudják, de a Windows rendszerek beépítve tartalmaznak egy egész jó ingyenes távoli asztalos kapcsolódási lehetőséget. Az alapbeállításaival nem...

by Nochta Tamás10 Min read
Tovább olvasom
Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Az elmúlt pár hónapban több különböző erősségű konfigurációval is dolgoztam Archicad-ben. Nagyon tanulságos időszak volt, melyből néhány fontosabb gondolatot mindenképpen...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom
Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Módszerek, melyekkel gyorsíthatjuk az Archicad-es munkát

Nézzünk át néhány dolgot, amik egy alapvetően tiszta tervben is komoly lassulást okozhatnak a szoftverben: TAB-ok / Fülek Az újabb...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom