Padlóburkolatok listázása

Visszatérő kérdés, hogyan lehet a padlóburkolatok anyagát listázni Archicad-ből. Magától értetődik, hogy ez a tulajdonság a helyiséglisták része, mégsem elég egyszerű kivitelezni AC25-ben sem. Nézzük meg pár lépésben hogyan teheted bele könnyedén a saját listáidba is.

.

Sokféle sablon kering az irodákban. Régről megmaradt listák már tartalmazzák a padlóburkolatot, de ha új listát kell csinálni, körülményes tud lenni a feladat.

Alapvetően többféle barkács megoldás is létezik a probléma megoldására, melyeket inkább nem is részletezek.

A legjobb az, ha a helyiségpecsétek tulajdonságaiból tudjuk ezt kiírni. Ha másért nem is: itt a legegyszerűbb ezt beállítani. Különféle egyéb publikálások alkalmával is érdekes lehet, felesleges más megoldások után kutatni.

.

A bal oldali képen a konszignációs listák helyiségpecsétekre vonatkozó részletét helyeztem el Archicad 25 v4013-ból, mely a poszt írásakor a legfrissebb verzió (nemzetközi és magyar verzióban is). Ha jól végignézed, nem találod meg a padlóburkolatot, ezért kicsit mélyebben kell majd keresnünk az Archicad bugyraiban. De ígérem, nem lesz bonyolult.

A bal oldali lista elég hosszú, ha sikerült végignézned, görgess lejjebb a megoldáshoz. (nem akarom tovább szaporítani a szót, pedig jól nézne ki az oldal, ha tele lenne szöveggel a kép mellett 🙂 )

Padlóburkolat listához adásának lépései:

1. Elrendezések beállításai

A Terv térképen görgess lesz a konszignációkig, majd az elemek menüre jobb klikk és válaszd az Elrendezések beállításai opciót.

.

2. Könyvtári elem paraméterek keresése

A megjelenő ablakban létrehozhatsz egy új listát, de egy meglévőhöz is hozzáadhatod a padlóburkolatot tartalmazó tulajdonság értéket. Ha ezt eldöntötted, az ablak alsó részén találhatod a Mező hozzáadása gombot. Kattints a kis lefelé mutató háromszögre (alias pöcök). A legördülő menüben a második opció: Könyvtári elem paraméterek lehetőséget válaszd.

A képen a Magyar sablon v3.0 listái láthatók, mely egyébként alapból tartalmazza a padlóburkolatot.

A megjelenő ablakban lehetőséged adódik az összes Archicad-ben található elem tuajdonságai közül válogatni. Ez első alkalommal elég bonyolultnak tűnik, de nem kell megijedni, könnyedén lehet a listát szűrni. Hasonló elrendezéssel működik, mint a Könyvtárkezelő: Abban a könyvtárban keress, amiben az elem található. Keresd meg tehát azt a helyiségpecsétet, amit használunk a projektben:

3. Szűrd ki a tervben használt elemeket

A felső legördülő menüben szűrj rá a modellben használt elemekre (így könnyebben megtalálod a használt helyiségpecsét típusát). “Mappa nézetből (csak a használt tárgyak)”

A helyiségpecsét általában az Archicad könyvtárból érkezik, kivéve, ha egyedi elemet hoztatok létre hozzá. Az első esetben az Archicad könyvtárban kell keresned, a második esetben pedig a Beágyazott könyvtárban vagy pedig egy külső elemkönyvtárban, ahová kimentettétek a pecsétet.

4. Keresd meg a Helyiségpecsét tulajdonságaiból a padlóburkolat értéket.

A felső ablakrészen válaszd ki a modellben használt helyiségpecsétet (általában egyféle pecsétet használtok egy tervben, így nem kell válogatnod), majd a bal alsó ablakban a Név oszlopban a “Burkolat típusa” sort. Kattints a “Hozzáadás” és az OK gombra.

Két illusztrációt helyezek el:

Az egyiket egy régebbi 21-es Archicad-ben készült projektből, mely egy pln fájl vagy akár egy csapatmunka projekt is lehetne. A másikat pedig a Magyar sablon v3.0 mintaépületes verziójából, mely egy pla fájl, így máshol találod az Archicad könyvtárat.

Archicad 21-ben készült projekt padlóburkolat értéke.

Archicad 25-ben készült, pla fájlban található projekt padlóburkolat értéke.

Fontos tudnod, hogy többféle Helyiségpecsét található az Archicad-ben. A két ábrán két különböző AC verzió, két különböző pecsét verzióit használták: Helyiségpecsét 3 és Helyiségpecsét 02, melyeket az ablak felső részében látsz. Általában nem kell tudnod melyiket használtátok, a hármas lépésben elvégzett szűréssel kiesik mind, ami nem releváns.

5. Mentsd el a listát

Ha sikerült megtalálnod a padlóburkolatot, akkor már csak a szokott módon a helyére kell húznod a listában és elmentened a munkádat: Kattints az “Elrendezések beállításai” ablakban az OK gombra, majd mentsd el a nézetet, hogy elhelyezhesd a tervlapon, publikálási készletekben.

Remélem sikerült érthetően bemutatnom, hogyan tudod te is elhelyezni a listáidban a padlóburkolatot. Ha mégis segítségre lenne szükséged, keress bátran!

Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg másokkal is! Köszi!

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK
Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Optimális Archicad konfiguráció? – 2021

Az elmúlt pár hónapban több különböző erősségű konfigurációval is dolgoztam Archicad-ben. Nagyon tanulságos időszak volt, melyből néhány fontosabb gondolatot mindenképpen...

by Nochta Tamás6 Min read
Tovább olvasom
Tomi, a BIM Manager

Tomi, a BIM Manager

Kicsi korom óta két dolog foglalkoztat igazán: az építés és a technikai újdonságok. Logikusan és rendszerekben gondolkozom. Proaktívan és precízen...

by Nochta Tamás3 Min read
Tovább olvasom
Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Távoli asztal konfigurálása – biztonságosan

Sokan nem tudják, de a Windows rendszerek beépítve tartalmaznak egy egész jó ingyenes távoli asztalos kapcsolódási lehetőséget. Az alapbeállításaival nem...

by Nochta Tamás10 Min read
Tovább olvasom

IMPRESSZUM

Tartalomkezelő: Nochta Tamás e.v.
Tárhelyszolgáltató: DotRoll Kft.  www.dotroll.hu

Iratkozz fel a hírlevélre!

KAPCSOLAT

+36305974409
tamas@epiteszinformatika.hu
© 2021 Minden jog fenntartva | Építészinformatika
Az oldalt készítette | Humaniq